Bel bij overlijden 06 - 13 64 22 90, dag en nacht

Nazorg & Begeleiding

Het moeilijkste gedeelte van verlies vindt pas plaats na de uitvaart. Na de drukte van de uitvaartweek is er opeens een oorverdovende stilte. Ons lichaam en onze geest komen tot bewustwording van wat ons is overkomen en we beginnen aan het rouwen. En rouw is niet in ons verstand te vangen. Dat betekent dat de beschreven rouwfasen dwars door elkaar heenlopen en dagelijks elkaar kunnen afwisselen.

Er bestaat geen standaard rouwproces. Er zijn geen regels en voorschriften. Er is geen handleiding op de markt, waar in staat wat je wel en niet moet doen teneinde perfect te rouwen. De volgende fasen tijdens het rouwproces worden vaak benoemd:

  • ontkenning en ongeloof
  • boosheid en woede
  • desoriëntatie
  • aanvaarding

Iemand vroeg: hoe lang duurt zo’n rouwproces ongeveer? Laat ik dit vooropstellen: er zijn gelukkig geen regels hiervoor

Wanneer het gaat over het verlies van een kind, partner, vader of moeder kan een rouwproces een leven lang duren.

Je kunt ook op een andere manier in aanraking komen met rouw. Bijvoorbeeld wanneer je je baan verliest. Maar je voelt hoop ik dat dit een heel andere proportie is. Bovendien is er dan nog vaak perspectief op een nieuwe baan. Als dat niet het geval is, dan is de lading alweer heel anders.

Welke fasen zijn te onderscheiden?

De term stadia of rouwfasen suggereert dat je systematisch door het rouwproces wandelt. Dat is niet het geval. De rouwfasen zijn vooral bedoeld en beschreven om jezelf te leren begrijpen. Om te herkennen hoe het bij jou werkt en dat niets vreemd of raar is. Het is vooral bedoeld om inzicht te geven in jouw gevoelens, wat enigszins kan helpen grip te krijgen op de chaos die verlies kan brengen.


Ook in deze fase kan Boogaard & Partners u behulpzaam zijn. Wij hebben lijntjes met diverse rouwtherapeuten. Soms is het al genoeg om gewoon even met iemand te  praten. Bij het nagesprek vragen wij altijd naar de behoefte hieraan.